De Grotestraat is de belangrijkste winkelstraat en de ruggengraat van het centrum van Ede. Het voormalige modecentrum “Van de Weerd” is gebouwd in 1971, en loopt van de Grotestraat tot aan de Doelenstraat. Het pand kent een grondoppervlakte van ca. 1.940 m2, 2 verdiepingen en 2 gebouweigenaren. De winkelruimten op de eerste verdieping zijn reeds langere tijd buiten gebruik. De gemeente Ede zet zich actief in voor een levendig centrum. In dit kader wordt de stedenbouwkundige variant van wonen op de verdieping rond een groene binnenplaats breed ondersteund.
De winkelruimte op de eerste verdieping wordt getransformeerd in woonruimte. Er wordt een tweede woonverdieping toegevoegd, terwijl in het middengedeelte juist bouwvolume wordt verwijderd ten behoeve van de binnentuin. Vanuit de binnentuin worden de diverse woningen ontsloten. In beide straten wordt een nieuwe gevel opgetrokken, ook voor de winkelruimten op de begane grond. Het gevelaanzicht past qua schaal en korrelgrootte niet in het beeld van de Grotestraat, dat grotendeels is opgebouwd uit oude panden met historische kwaliteiten.
Ieder pand heeft zijn eigen unieke en individuele uitstraling, maar past binnen de gevelwand als geheel. De smalle, open ruimtes en/of laagbouw tussen de afzonderlijke panden is karakteristiek voor deze zone. In het nieuwe gevelbeeld wordt de eentonigheid doorbroken door een wisselende ritmiek te introduceren. De hoogte wordt door het toevoegen van hellende dakvlakken ook als wisselend ervaren tussen de verschillende bouwdelen.
Deze bouwdelen staan met de voet op het maaiveld. De gevelbeëindiging is verzorgd en gearticuleerd. Materialen en kleuren zijn ingetogen en in hoofdzaak gebaseerd op natuurlijke materialen als hout, baksteen en natuursteen.
Samenwerkende partijen:
#Constructeur; IBT Ingenieurs in bouwtechniek B.V., #Installatie-advies; DWA, #Aannemer; T2 Groep, #3D impressies; 3MF Productions
Back to Top